Imi imaginez ca te afli pe aceasta pagina pentru ca ai anumite temeri sau ingrijorari despre copilul tau ori despre relatia voastra. Pe unele dintre ele le-am experimentat si eu, in postura de parinte, pe altele am intrat in contact cu ele si m-au facut sa imi doresc sa cunosc cat mai multe despre dezvoltarea emotionala a copilului pentru a putea fi de ajutor.

E posibil sa iti doresti sa stii :

 • Despre dezvoltarea emotionala: gestionarea emotiilor puternice ( furie, frica,anxietate, tantrum, etc.)
 • Cum il poti ajuta intr-un anumit moment din viata lui cand intampina dificultati ( schimbari bruste/ majore in viata de familie, intrarea in colectivitate: scoala/ gradinita, marirea familiei)
 • Daca anumite comportamente sunt specifice unei perioade de dezvoltare emotionala si cum il poti sustine in acest proces de crestere, atat de diferit fata de cel al parintilor
 • Despre impactul ranilor emotionale severe ( traume, abuz, pierderi) si cum il poti ajuta sa le integreze
 • Reactii ale corpului la stress (somatizari: simptome fizice, in lipsa evidentelor medicale)
 • Cum il poti ajuta sa isi imbunatateasca achizitiile cognitive, academice ori sociale

 

Daca intrebarile tale nu se regasesc in lista de mai sus ma poti contacta pentru a vedea daca te pot ajuta sau iti pot recomanda alti specialisti.

Exista multe cauze pentru care copiii pierd contactul cu propriile emotii: fie le blocheaza fie esueaza in a le gestiona. Adesea, acest motiv ii provoaca dificultati in relationarea cu cei din jur.

 

In procesul de psihoterapie il ajut pe copil si parintii:

 1. sa se simta mai bine cu el insusi, mai puternic in interior si sa aibe un sentiment mai clar despre cine este el
 2. sa fie fericit si impacat cu viata lui. Sa se poata conecta mai bine cu mediul si cu oamenii din jur
 3. lucrez impreuna cu copilul pentru a exprima emotii puternice precum furia, intr-o maniera sigura. Unele dintre aceste emotii pot fi vechi si bine ingropate si pot fi cauza problemelor din prezent.
 4. uneori, anumite etape de dezvoltare emotionala nu au fost optim incheiate. Asadar, ne vom intoarce la ele prin oferirea de experiente in zona in care copilul si-a blocat ori restrictionat emotiile.
 5. impreuna cu parintii voi lucra pentru a intelege care pot fi cauzele comportamentului, ce se intampla exact si noi modalitati de relationare.

Pentru toate acestea, voi utiliza resurse variate, in functie de stadiul de dezvoltare al copilului. Metodele principale sunt tehnicile creativ -expresive precum desenul, pictura, povesti terapeutice, modelaj, exprimarea prin muzica sau miscare corporala, tavita cu nisip, jocuri de rol, marionete, teatru, diferite jocuri.

Lucrand in acest fel, adesea, cele mai multe dintre comportamente si simptome care ingrijoreaza se diminueaza sau dispar. In caz contrar, impreuna cu parintii ne vom uita in profunzime la cauzele posibile, ce se realizeaza si ce nu.

Structura procesului de psihoterapie cu copiii

Prima sedinta are loc cu parintele/ parintii in absenta copilului. In acesta sedinta se vor stabili motivele pentru care copilul are nevoie de suport, se vor identifica posibile cauze, se va face o anamneza a dezvoltarii fizice/ cognitive/ emotionale. Din experienta de pana acum, recomandarea mea este ca aceasta sedinta sa fie in lipsa copilului deoarece exprimarea il poate re-traumatiza sau poate simti un disconfort marit.

Tot in aceasta prima sedinta parintii vor primi recomandari privind discutia cu copilul despre venirea la psihoterapeut si detaliile administrative.

Dupa prima sedinta de terapie urmeaza un proces de evaluare al situatiei in care se afla copilul si modalitatile in care el se adapteaza. Acest proces dureaza intre 3-4 sedinte si la sfarsitul acestora concluzia este impartasita parintilor impreuna cu recomandarea unui plan de lucru terapeutic. Implicarea parintilor este esentiala in procesul de psihoterapie si sunt necesare sedinte impreuna cu parintii la un interval regulat.

 

Durata si costuri

O sedinta de psihoterapie pentru copii dureaza intre 45-50 minute.

 

 

Poti programa prima sedinta de psihoterapie intrand pe pagina Contact